Nautic Services & Consultancy BV


Op zoek naar varend personeel?

Veel scheepseigenaren zijn op zoek naar nieuw personeel. Het is niet makkelijk om kandidaten te vinden die de juiste kennis- en vaardigheden bezitten én ook nog in het team passen. Martin en Linda Heuvelman varen op een zelfvarende zandzuiger, ms Mutare vertellen over dit probleem.

Kunt u iets meer vertellen over uw bedrijf?

Linda en ik hebben in 2016 een zelfvarende zandzuiger gekocht. We hebben dit schip ‘Mutare’ genoemd. Het schip wordt ingezet voor zandwinning op het IJsselmeer en het Markermeer. Wij vervoeren het zand naar diverse bestemmingen.

Welke uitdagingen komt u tegen bij de zoektocht naar geschikt personeel?

Het is lastig om goed opgeleid personeel te vinden voor dit type schip. Dat heeft te maken met de multifunctionaliteit van het schip.

Onze mensen moeten niet alleen de vaardigheden bezitten maar ook (technische) kennis hebben over het equipment aan dek en de werkwijze of in ieder geval bereid zijn om dit te willen leren.

Onze matroos Theodor kwam bij ons aan boord met veel technische kennis en heeft hij in een korte tijd veel diverse taken opgepakt. Lassen, verven, elektra, alles komt aan bod en wordt uitgevoerd.

Wat vindt u van de huidige opleidingsmethode voor varend personeel?

Ik denk dat er nog veel winst te behalen is op technische vakkennis en op het ontwikkelen van vaardigheden rondom het oplossen van lastige situaties in de praktijk. Iedere schipper of matroos zou vaardig genoeg moeten zijn om ‘kleine’ problemen aan generatorsets of pompen zelf op te kunnen lossen. Voor dit beroep is een can-do-mentaliteit een grote pré. Vaak blijkt je technisch probleem toch zelf kunt oplossen. Mijn advies zou zijn om leerlingmatrozen ook te trainen op het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden en zelfredzaamheid.

Hoe helpt Piet Knot van NS&C BV jullie met personeelszaken?

Piet Knot kennen wij al heel lang maar sinds 1,5 jaar helpt hij ons met de personeelszaken.

Wij zijn zeer tevreden over onze samenwerking en vinden het erg prettig om te weten dat Piet de selectie en werving van personeel zelf doet. Hij kent ons goed en weet daardoor waar wij naar op zoek zijn. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar de vaardigheden en kennis maar ook of diegene bij ons in het team past. Het is erg fijn om te weten dat Piet, bij ziekte of verlet van personeel, zorgt voor vervangend personeel en dat wij hier geen hinder van ondervinden. Gedurende het arbeidscontract houdt Piet de vinger aan de pols en zorgt dat de werksituatie voor ons én het personeel prettig blijft. Kortom; een echte meerwaarde voor ons bedrijf