De Opvolgers


Scheepvaartwinkel Marine

In deze rubriek ‘De Opvolgers’ gaan wij op zoek naar familiebedrijven waarbij de volgende generatie op het punt staat het roer over te nemen of al een tijdje aan het roer staan.


Deze keer is het verhaal net iets anders. Jan Snippe en Dennis-Jan Snippe zijn namelijk samen begonnen met het bedrijf Scheepvaartwinkel Marine in Arnhem, nu zo’n 12 jaar geleden. Binnenkort neemt Jan Snippe afscheid van de zaak en gaat Dennis-Jan verder met de onderneming. Wij gaan met beide heren in gesprek over het ondernemerschap.

Jan; Waarom bent u gestart met deze onderneming?

Ik ben altijd al ondernemend in de maritieme sector geweest. Samen met mijn vrouw heb ik jarenlang gevaren op een binnenvaartschip, later nog even op een duwboot. Daarna ben ik bij een bunkerstation gaan werken. Deze baan was beter te combineren met mijn gezinsleven. Ik heb daar met veel plezier gewerkt en veel ervaring opgedaan. Uiteindelijk heb ik, samen met Dennis-Jan, besloten om zelf ondernemer te worden. Ik zag enorm veel kansen en wilde de vrijheid hebben deze op mijn eigen wijze in te vullen.


Zo zijn we in 2007 gestart met Scheepvaartwinkel Marine en leveren wij alle denkbare materialen die je aan boord nodig hebt, behalve levensmiddelen. Onze klanten komen voornamelijk uit de cruisevaart, alhoewel binnenvaartrederijen ons ook steeds beter weten te vinden. Ik denk dat de manier waarop wij service verlenen aan onze klanten uniek te noemen is.


Wat waren voor u de hoogtepunten en uitdagingen van het ondernemen?

De allereerste opdracht hebben we gekregen van de eigenaar van Rederij Heijmen, nu bekend onder de naam Constant in Beweging.

Toen hij hoorde dat Dennis-Jan en ik voor onszelf waren begonnen belde hij ons op om een scheepstouw te bestellen, sindsdien is hij altijd klant gebleven. Niet lang daarna kwam onze eerste grote opdracht, het leveren van een complete uitrusting aan een nieuwbouw passagiersschip.


Eigenlijk hebben wij vanaf de start van ons bedrijf nooit zonder werk gezeten. Natuurlijk moeten de opdrachten je gegund worden maar zonder hard te werken en je woord niet nakomen kom je er niet. De relatie met de klant en het verlenen van uitstekende service is de basis van ons bedrijf. Ooit zijn we samen begonnen aan dit avontuur, inmiddels is het bedrijf enorm gegroeid. Dagelijks rijden er 2 vrachtwagens en 3 bussen af en aan en bestaat ons team uit 13 man. Uitdagingen zijn er altijd, maar het gaat erom hoe je het oplost. Daarom ben ik ook ondernemer geworden.

Welk compliment, tip of wens zou u aan Dennis-Jan willen geven?

Compliment? Wij geven elkaar niet zo vaak een compliment maar ik ben natuurlijk ongelofelijk trots op hem en vindt het heel mooi om te zien hoe hij de zaken aanpakt. Als ik straks met pensioen ga, laat ik de zaak met een gerust hart achter. Mijn vrouw en ik wensen hem natuurlijk veel goede zaken en blijven we er vanaf de zijlijn erbij betrokken.

Dennis-Jan; Wat was voor jou de motivatie om te gaan ondernemen?

Mijn carrière is begonnen bij het bunkerstation waar mijn vader ook werkzaam was. Eerst als vakantiemedewerker, later ook als fulltime baan. Ik deelde de visie die mijn vader had als het gaat om bijvoorbeeld service verlenen en klantgericht werken. We zagen veel kansen en mogelijkheden en besloten daarom om samen verder te gaan. In het begin reed ik zelf met een busje de spullen naar onze klanten. Inmiddels is er veel veranderd en heeft ons bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Naast de winkel hebben wij een eigen werkplaats om service te kunnen verlenen aan onze klanten. Hier worden reparaties gedaan aan onderdelen zoals bijvoorbeeld een ballastpomp of gereedschappen. Dit scheelt veel tijd voor onze klanten omdat ze niet meer hoeven te wachten op een reparateur. Wij repareren wat kapot is en brengen het, vaak met andere bestellingen, weer terug naar boord.


Bijna alle rederijen uit de cruisevaartmarkt behoren tot onze klantenkring. Zeker in deze sector is goede service heel belangrijk. In de afgelopen jaren is er veel veranderd in de sector en ook in de komende jaren zal deze markt zich nog verder gaan ontwikkelen.Alles moet sneller en gestroomlijnder. Met onze bussen en vrachtwagens rijden wij vaste routes binnen Nederland, Duitsland en Oostenrijk om de klanten te bevoorraden. Onlangs hebben we een magazijn geopend in Wenen, dit ligt op de vaarroute, zo kunnen we snel ter plaatse zijn.

Wat zijn de belangrijkste ondernemerslessen die je met ons wilt delen?

Je moet het durven om anders te denken en te doen. In het begin verklaarden veel mensen ons voor gek, ze dachten dat onze manier van werken onmogelijk was. Ondanks alle weerstand hebben we altijd onze eigen koers gevaren. Tevreden klanten, da’s waar het om draait.


Waar wil je over 10 jaar staan met het bedrijf?

Allereerst kijk ik terug op een fantastische tijd waarin ik, samen met mijn vader, al veel bereikt hebt. Ik zie nog veel ondernemerskansen en uitbreidingsmogelijkheden voor Scheepvaartwinkel Marine.

Inmiddels werken wij ook voor een aantal binnenvaartrederijen, mijn wens is om het bedrijf nog meer op de kaart te zetten in deze sector.

Wil je meer weten over Scheepvaartwinkel Marine?