Jong Maritiem Professional


Ondernemen vanuit de praktijk

In onze vaste rubriek Jong Maritiem Professional komen iedere maand ambitieuze jongeren aan het woord over hun carriere in de maritieme sector. Dit keer interviewen we René van der Veen (26) en Madelon van de Wijgaart (24). Samen zijn ze sinds januari 2018 de trotse eigenaren van het ms Amarens.

Wat kunnen jullie ons vertellen over het verloop van jullie carrière/studie en het bedrijf waar jullie nu werkzaam zijn?

Beide hebben we de opleiding Schipper gevolgd aan het STC in Rotterdam en met succes afgerond. Madelon is begonnen als matroos aan boord van een koppelverband en is daarna aan de slag gegaan als schipper op een containerschip. Ik ben bij m’n ouders aan boord begonnen als matroos en vervolgens doorgegroeid naar de functie schipper op een koppelverband. Gelukkig voeren we destijds dezelfde diensten anders zie je elkaar maar weinig.

Nadat we een tijdje als koppel in loondienst hebben gevaren kwamen we erachter dat we elkaar ook echt aanvullen op de werkvloer. In loondienst varen beviel ons toch niet helemaal en daarom zijn we gaan zoeken naar een schip waarmee we samen mee konden starten. Vorig jaar hebben we het ms Amarens gekocht. Een binnenvaartschip van 85 x 8.20 meter met een laadvermogen van 1215 ton. Wij hebben geen personeel en doen alle werkzaamheden zoals het laden en lossen en de onderhoudswerkzaamheden samen.

Waarom zijn jullie samen gaan ondernemen?

Wij komen allebei uit een ondernemersgezin. Het is ons als het ware met de paplepel ingegoten. De vrije tijd die we hadden in de systeemvaart was erg leuk maar hier bouw je voor jezelf niets mee op. Na verloop van tijd ging het steeds meer kriebelen om zelf te gaan ondernemen. Gelukkig dachten we hier allebei hetzelfde over. De vrijheid die we nu hebben als eigen ondernemer vinden we erg fijn. Uiteindelijk weet je dat alle tijd en energie die je erin stopt ook naar jezelf toekomt. Je doet het ergens voor en dan is het niet erg om een uurtje extra door te werken. Het geeft ons erg veel voldoening dat we de mooie dingen in ons leven zelf verdiend hebben.


Nu zijn jullie samen een jaar aan het ondernemen, waar hebben jullie het meeste van geleerd?

Varen was voor ons geen probleem. Alle andere dingen die erbij komen kijken als je gaat ondernemen hebben we vooral geleerd door te doen. We vinden het heel leuk en uitdagend om dit samen te doen. Samen ondernemen geeft een extra dimensie in onze relatie en we komen op plaatsen waar we nog niet eerder geweest zijn. Die uitdaging en afwisseling maakt het leuk!

Wie of wat ons het meest inspireert?


Dat zijn toch wel de mensen die net als ons de stap hebben gewaagd om te starten met hun eigen onderneming en die dit ook samen opbouwen. Ondernemers die de balans kunnen vinden en niet vergeten om te genieten van de leuke dingen in het leven.