Project Autonomous Shipping


Onbemand varen op de Noordzee

Afgelopen maand vonden op de Noordzee, ongeveer 5 mijl vanaf de kust bij Den Helder, een unieke reeks proeven plaats met autonome operaties. De SeaZip 3, een Damen Fast Crew Supplier, welke vaart onder de Nederlandse vlag en geclassificeerd is door Bureau Veritas, werd uitgerust met intelligente aansturing. Hiermee kunnen aanvaringen voorkomen worden. Het schip van SeaZip Offshore Services nam deel aan diverse nautische scenario’s om de interactie van het schip met ander scheepvaartverkeer te beoordelen.

Deze proeven maken deel uit van een twee jaar durend onderzoeks- en innovatieproject genaamd Autonomous Shipping. Autonomous Shipping is opgestart in 2017 en richt zich op de zeevaart. Marnix Krikke, Innovation Director bij brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT)

en hierbij de projectleider is trots op de behaalde resultaten. “Alle zeventien partners hebben eraan bijgedragen dat we de eerste autonome operaties met zeegaande schepen op de Noordzee ooit hebben kunnen uitvoeren.”

Veiligheid boven alles

De scenario’s zijn na onderzoek zorgvuldig samengesteld door kennisinstellingen TNO en MARIN. In totaal hebben we in de praktijk elf scenario’s kunnen uitvoeren waarbij de SeaZip 3 interactie had met twee andere schepen; de ‘Octans’, een opleidingsvaartuig van het Maritiem Instituut Willem Barentsz en de ‘Guardian’, een Emergency Towing Vessel aangestuurd door de Nederlandse Kustwacht. Tijdens deze scenario’s hebben we kunnen demonstreren hoe het beslissingsproces werkt van een autonoom systeem. Hoe vaar je veilig en wijk je tijdig uit voor andere scheepvaart? Het autonome systeem van Robosys Automation was gekoppeld aan het besturingssysteem van de SeaZip 3 en voerde de manoeuvres op een veilige wijze uit. Wel kunnen we concluderen dat doorontwikkeling van autonome systemen nodig is om op efficiëntere wijze te kunnen reageren op complexe situaties in het scheepvaartverkeer.

De demonstraties leverde input op voor de roadmap naar autonome scheepvaart. Dankzij deze inzichten en de huidige technologie kunnen we uitdagingen trotseren om een weg vrij te maken voor het autonoom varen. Met de roadmap delen we onze opgedane kennis met de maritieme industrie, de kennisinstellingen, de universiteiten en de overheden en geven we hen meer richting wanneer het erop aan komt.

Bron: topsectorwater.nl

“De impact en de mogelijkheid van ontwikkelingen op het vlak van autonomie in de scheepvaart zijn enorm groot. Als SeaZip Offshore Service zijn wij continue bezig met innovatie en er daarom ook erg trots op dat ons offshore service schip SeaZip 3 het eerste schip is dat volledig autonoom een test vaart heeft verricht op de Noordzee. Door te participeren in dit project hebben wij op diverse vlakken enorm veel kennis opgedaan. Deze kennis helpt ons nu en in de toekomst om de groeien als rederij.”


Mark van der Star, managing partner bij SeaZip Offshore Service