Jong Maritiem Professional


'Het varen vergroot
mijn wereld'

Maikel Kleinjan is 24 jaar en vaart als schipper bij Maaskade Bevrachters. Daarnaast verhuurt hij zichzelf als ZZP-er. Voor hem de ideale combinatie.

Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Mijn vader werkt al z’n hele leven bij scheepswerf Kooiman in Zwijndrecht. Ik ben daarom niet helemaal onbekend met schepen of de scheepvaart maar ik had er zelf geen ervaring mee. Via mijn toenmalige vriendin ben ik in aanraking gekomen met de binnenvaart. Haar vader voer en nam mij een keertje mee aan boord. Dit was mijn eerste echte kennismaking met een binnenvaartschip. ik mocht van hem een stukje varen en hij liet mij zien wat je zoal doet aan boord. Ik was hier zo enthousiast over dat ik vanaf dat moment direct wist wat ik wilde. Ik koos voor het varende beroep! Zodra ik ik 16 jaar was, heb ik gesolliciteerd bij hetzelfde bedrijf en sindsdien heb ik op diverse schepen gevaren.

Ik ben begonnen als (licht)matroos aan boord van een schip dat eetbare oliën vervoert, daarna ben ik minerale oliën gaan varen en heb ik ook ervaring opgedaan aan boord van een droge lading schip en op een koppelverband.

Wat kun je ons vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?

Ik vaar inmiddels al ruim een jaar op het mts Colonia als schipper. Dit schip is onderdeel van de vloot van het Zwijndrechtse bedrijf Maaskade Bevrachters B.V. Maaskade heeft zo’n 45 schepen in de vloot waarmee zij allerlei goederen vervoeren via de Europese binnenwateren. Met het mts Colonia varen we voornamelijk eetbare oliën op smalle trajecten naar Frankrijk, Duitsland en andere plaatsen. Het is echt heel gaaf om op plaatsen te komen waarvan je nooit had verwacht dat je er zelfstandig naar toe zou kunnen varen. Naast mijn vaste baan verhuur ik mij sinds 2,5 jaar deels als ZZP-er.

“Ik vind het belangrijk om voldoende uitdaging te hebben in mijn werk. ”

Maikel Kleinjan

Waarom heb je ervoor gekozen om als ZZP-er aan de slag te gaan?

Ik ben gewend om volgens het vaarschema 14 dagen op / 14 dagen af te werken. Die twee weken thuis vond ik best lang. Zo’n 2,5 jaar geleden voer ik met een collega die zichzelf om deze reden verhuurde als ZZP-er. Hij heeft mij toen geholpen om ook te starten als ZZP-er. Ik heb zo’n anderhalf jaar volledig op deze basis gewerkt totdat ik bij Maaskade in vast dienstverband op het mts Colonia aan de slag kon als schipper. De combinatie van een vast dienstverband én het werken als ZZP-er in mijn vrije tijd is voor mij ideaal.

Wat is je toekomstdroom en wie of wat inspireert jou?

Ik ben nu nog jong en werk al met veel plezier als schipper. In de toekomst wil ik graag een bedrijf opstarten met een eigen schip om vervolgens uit te kunnen bouwen met meerdere schepen. Ik kijk wel op tegen ondernemers die deze keuze al hebben gemaakt, zij inspireren mij enorm.