Womens Talk


'Bruggen slaan tussen onderwijs en havens'

Dit keer gaan we in gesprek met Tineke Muller, Bedrijfscontacten en Havenstages bij RDM Campus waar zij de verbinding maakt tussen de studenten en het bedrijfsleven. Wat is het verloop van haar carrière en wat maakt haar huidige job zo uitdagend?

Wat kun je ons vertellen over het verloop van je carrière?

Ik denk dat je kunt stellen dat mijn carrière nogal apart verlopen is. Ik ben opgegroeid in een MKB-milieu waar zowel mijn moeder als beide oma’s zelfstandig ondernemer waren. Mijn vader en zijn ouders exploiteerden als kapitein/eigenaars een sleepboot en mijn oma Muller, had daarom iedere dag contact met de lokale sleepers Kotug en Smit. Mijn moeder en haar ouders exploiteerden sinds 1958 diverse horecagelegenheden in Rotterdam. Studeren was mede daarom in onze familie niet echt een thema; je startte gewoon z.s.m. in het familiebedrijf.


Op een gegeven moment wilde ik wat anders en monsterde ik op mijn 23ste aan als Rijnstewardess op een Zwitsers passagierschip. Hier heb ik het binnenvaartleven en Duitsland en Zwitserland goed leren kennen. In Nederland was mijn moeder het harde werken een beetje beu en het familiebedrijf werd verkocht, dus ik moest voor het eerst in mijn leven gaan solliciteren. Ik vond een baan bij HWZ, een bedrijf in de weg- en waterbouw en dat voelde erg vertrouwd. Asfaltcentrales, bruggen en waterkeringen, een technische wereld die niet zo ver van de scheepvaart af lag.

Na een jaar of 3 ging het echter kriebelen daarom gaf ik mijn baan op en ging ik reizen. Zo heb ik door de jaren heen vele mooie reizen gemaakt.

Vaak bleef ik dan ook in tijdje in het land hangen. Zoals in Colombia, Brazilië en in Portugal. Na terugkomst van mijn laatste grote reis kon ik aan de slag bij agent/cargadoor Oudkerk en na 3 geweldige jaren werd ik door hen aanbevolen bij Fairplay Towage, een bevriende reder.


Sleepvaartbedrijf Kotug startte activiteiten in Hamburg, als gevolg daarvan kwam Fairplay Towage naar Rotterdam en een (milde) sleepoorlog was een feit. Mij viel de eer ten deel om als kwartiermaker bij Fairplay in dienst te komen. Het was een hectische en bijzondere tijd ook omdat ik hier 1,5 jaar als branch manager ad interim werkzaam ben geweest. Een 24/7 branche, een vloot van 9 schepen, een gecombineerde haven/zeesleepdienst, 3 verschillende nationaliteiten crew etc. 'Never a dull moment'


De tijd bij Fairplay heeft mij zowel persoonlijk als professioneel gevormd. Uiteindelijk heb ik bij Fairplay om gezondheidsredenen afscheid genomen en na een tijd van retraite ben ik bij de Hogeschool Rotterdam beland. Mijn geluk was dat ik begon bij een technisch kenniscentrum en mede door de toenmalige ‘opper’ lector Frank Rieck werden mijn kwaliteiten om te ‘makelen en schakelen’ met het bedrijfsleven onderkend en hij stelde mij voor aan Gabrielle Muris -directeur RDM Campus- die mij heeft aangenomen op RDM.

Welke uitdagingen kom je tegen in je huidige functie?

Nog steeds opereer en floreer ik het best dicht tegen het bedrijfsleven aan. Binnen RDM CoE is mijn rol dan ook het verbinden van onderwijs en bedrijfsleven. Sinds een jaar doe ik dat ook middels Bureau Havenstages; dit is een extra ingang voor student en bedrijfsleven om respectievelijk een (afstudeer)stageplaats te bemachtigen of aan te bieden.

Waar ben je het meest trots op?

Ik voel me trots op hetgeen we hebben neergezet op RDM en daarnaast kunnen kleine (persoonlijke) successen mijn hele dag kleuren. Ik geloof in het inktvlekprincipe en in ‘wie goed doet, goed ontmoet’.


Voor wat betreft eerdere projecten in mijn leven heeft mijn tijd bij Fairplay Towage het meeste aanspraak gemaakt op mijn kwaliteiten. Persoonlijk ben ik daarom nog steeds erg trots op de waardering die de directie van Fairplay omtrent mijn functioneren heeft uitgesproken.

Wat spreekt je het meeste aan in de maritieme sector?

Allereerst de techniek, de expertise, de know-how die er nodig is om ‘safe and sound’ ‘te leveren’. Nederland is hierin internationaal een fenomeen, dat maakt mij trots.

Wie of wat inspireert jou en welke tip wil je onze lezers meegeven?

Ik vind inspiratie in zoveel, maar met name in de mens, het menselijke aspect is wat het leven definieert, zonder mensen geen ‘getuigen’. Ieder mens heeft iets unieks en van ieder mens kun je iets leren.

'Sta open, toon respect, wees leergierig en zet
die extra stap'

Tineke Muller, Bedrijfscontacten & Havenstages bij RDM Centre of Expertise