De Opvolgers


Ervaring om op te drijven

Oudcomb B.V. is een familiebedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in de binnenvaart. Het bedrijf is gespecialiseerd in de bouw en exploitatie van hoogwaardige chemicaliëntankers. In deze editie van ‘De Opvolgers’ gaan wij in gesprek met Sjaak Oudakker jr. en zijn zonen Yannick en Dominique.

Sjaak; Wat kun je ons vertellen over het bedrijf Oudcomb BV?

Mijn carrière is begonnen aan boord van een duwboot. Ik was als twintigjarige jongen al kapitein op een van de duwboten van mijn vader, Sjaak Oudakker Sr, maar ik had nog meer ambitie. Eigenlijk wilde ik wel een duwboot van mijn vader overkopen en daarmee voor mijzelf beginnen. Mijn vader en ik waren hier al over in gesprek toen mijn vader een aanbod kreeg. Hij voer in die tijd met een van zijn tankduwbakken bij Van Ommeren en zij hadden mijn vader benaderd met de vraag of hij een van hun schepen wilde overkopen. Hij vond dit een unieke kans voor mij.

Met hulp van Van Ommeren en Rabobank Werkendam kocht ik mijn eerste schip en ben ik gaan varen op het mts Travia. In die tijd was ik de jongste scheepseigenaar en kapitein op de Nederlandse rivieren en de Rijn. Later hebben mijn vader en ik besloten om samen verder te gaan onder de huidige bedrijfsnaam Oudcomb B.V. Ik verkocht mijn tanker en hij verkocht ook zijn tankers en tankduwbakken. Samen investeerden wij in een dubbelwandige chemicaliëntanker, mts Oranje Nassau. Dit schip hebben wij in eigen beheer gebouwd en is sinds 1992 in de vaart. In de jaren daarna is onze vloot uitgebreid met meerdere schepen die wij in eigen beheer hebben ontworpen en gebouwd.

Wat zijn voor jou de leuke en minder leuke kanten van het ondernemen?

Als ondernemer ben ik voortdurend op zoek naar kansen en het creëren van nieuwe mogelijkheden. Ik hou van de spanning en de uitdaging die bij het ondernemen hoort. Eigenlijk heb ik vanaf de start van dit bedrijf iedere vijf jaar een grote stap gezet om het ondernemerschap spannend en leuk te houden. We zijn ooit begonnen met een minerale tanker van 1409 ton en bouwen momenteel twee nieuwe schepen van 5100 ton, Oranje Nassau V en Oranje Nassau VI. Dit soort projecten zijn echt heel gaaf om te ontwerpen en te managen. De minder leuke kanten van het ondernemen zijn de belemmeringen waar je mee te maken krijgt waar je zelf weinig tot geen invloed op hebt.

Dit zijn voornamelijk factoren op het gebied van de wet- en regelgeving zoals het disfunctioneren van het ontgassingsbeleid.

Welke ondernemersles vind je belangrijk om door te geven aan Yannick en Dominique?

Dit bedrijf ben ik samen met mijn vader gestart. Ik vind het heel mooi als ik dit door kan geven aan mijn zoons, Yannick en Dominique. Beide zonen hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid binnen het bedrijf en dat doen ze goed. Ik heb geleerd dat de relaties die je hebt met medewerkers, klanten, leveranciers of opdrachtgevers zoals een bevrachtingskantoor essentieel zijn voor je bedrijf. Dat is dan ook mijn tip; onderhoud en investeer in je netwerk.

'Investeer in je netwerk en onderhoud de relaties

die je hebt goed.'

Sjaak Oudakker

Familie weetje


De scheepsnaam ‘Oranje Nassau’ dat gebruikt wordt door Oudcomb BV is een eerbetoon aan de grootvader van Sjaak Oudakker Jr, dhr J.J. Oudakker.
Hij heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen in veiligheid gebracht en kreeg hiervoor een onderscheiding van Prins Bernhard.

‘Bij het uittreden uit den actieven dienst bij de Binnenlandsche Strijdkrachten, is het mij een behoefte u langs dezen weg mijn erkentelijkheid en mijn dank uit te spreken voor de toewijding en de belangrijke diensten, welke u ten behoeve van ons land hebt betoond. Ik hoop, dat u ook, in de toekomst met dezelfde toewijding uwe diensten aan het Nederlandsche volk ten nutte zult kunnen maken. Mijn beste wensche voor uw verdere levensloop mogen u vergezellen.


Bernhard’

Yannick & Dominique; Kunnen jullie iets vertellen over de recente ontwikkelingen binnen het bedrijf?

Wij zijn gespecialiseerd in de bouw en exploitatie van hoogwaardige chemicaliëntankers. Met onze schepen zorgen wij voor het vlot en veilig vervoeren van chemicaliën. Al onze schepen hebben wij in eigen beheer ontworpen en gebouwd. Deze know-how houden wij niet voor onszelf. Als secundaire activiteit bouwt Oudcomb B.V. ook hoogwaardige schepen voor diverse opdrachtgevers.


Op dit moment zijn wij druk met de bouw van twee nieuwe rvs tankschepen, mts Oranje Nassau 5 en mts Oranje Nassau 6, waarvan er één schip in opdracht van derden wordt gebouwd. De schepen worden gebouwd volgens een totaal vernieuwd concept met veel aandacht voor duurzaamheid en efficiency. Echt een technisch en revolutionair project waar wij trots op zijn!

Binnenkort zullen de schepen vanuit China naar Rotterdam getransporteerd worden. Naar verwachting kunnen we over een aantal weken gaan starten met de afbouw van beide schepen bij Den Breejen Shipyard in Hardinxveld-Giessendam.

'Het bevalt ons heel goed om met

elkaar samen te werken.'

Yannick Oudakker

Waarom hebben jullie gekozen om bij je vader te gaan werken?

Wij hebben ieder een eigen rol in het bedrijf. Ik (Yannick) houdt mij voornamelijk bezig met de bedrijfsvoering en ik regel de zaken op kantoor. Deze werkzaamheden sluiten mooi aan op mijn studie HBO Commerciële Economie. Dominique heeft zijn opleiding aan het Scheepvaart en Transport College gedaan en al zijn papieren gehaald. Hij vaart als kapitein op één van onze schepen en regelt de zaken

rondom de veiligheid aan boord van onze schepen zoals de EBIS en de Safety Assessments. Van een bewuste keuze om in de zaak te gaan werken is eigenlijk geen sprake maar het is gewoon zo gelopen. Op een gegeven moment brak mijn vader zijn been en had wat hulp nodig om de zaak draaiende te houden. Dat beviel ons zo goed dat we nooit meer zijn weggegaan. Daarbij zijn wij van kleins af aan opgegroeid met het familiebedrijf Oudcomb B.V. en is de liefde voor binnenvaart ons met de paplepel ingegoten.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

We leren ontzettend veel over het ondernemen, de techniek aan boord van schepen en de steeds veranderende markt waarin wij onze begeven. Samen hebben wij de ambitie en de drive om het familiebedrijf met zo’n rijke historie voort te zetten. Uiteraard worden wij nu ook al betrokken in de bedrijfsvoering van onze vader. We hopen nog lang met elkaar te kunnen werken.