Voor wie koers
wil houden

De Waal uit Werkendam is al decennialang dé specialist op het gebied van de voortstuwings- en manoeuvreertechnologie. Het bedrijf heeft onder andere naam gemaakt met het succesvolle en innovatieve Easyflow® roersysteem, waar inmiddels al meer dan 85 schepen mee rondvaren. Aan het woord is één van de familieleden achter het succes van De Waal: eigenaar Marco de Waal.

Voor welke producten kun je bij de Waal terecht?

Voor alle producten op het gebied van manoeuvreren, aandrijving en voortstuwing. Bekend zijn onze Easyflow roersystemen maar daarnaast leveren wij tevens de frequentiegeregelde Stuwa® QF stuurmachines, complete schroefasinstallaties inclusief eigen seals en hydraulische schroefasmoer. Onze klanten zijn afkomstig uit de binnenvaart, visserij, zeevaart én superjachtbouw. Naast onze eigen producten hebben we ook een reparatieafdeling, twee scheepsliften en doen we aan afbouw.

Onze servicemonteurs zijn wereldwijd actief tot aan tropische oorden, aan boord van zeeschepen en superjachten.

Kun je een aantal dingen benoemen waar je trots op bent?

De introductie van onze lasrobot als één van de eerste maritieme bedrijven in Nederland. Deze lasrobot is mogelijk gemaakt door het project Toegepaste Innovatie Maritieme Automatisering (TIMA). Binnen dit project werken we vanuit de Duurzaamheidsfabriek gezamenlijk aan oplossingen om het bouwen van schepen en voortstuwingstechnieken sneller, efficiënter en duurzamer te maken. Met onze lasrobot kunnen we nu bijvoorbeeld lieverjukken van roeren geautomatiseerd lassen. Ook hebben we een hydraulisch opspanmechanisme ontworpen, waarmee de lieverjukken pijlsnel gewisseld kunnen worden op de draaibare robottafel. Zo kan niet alleen de robot snel lassen, ook de opspanwerkzaamheden versnellen hierdoor. Onze productietijd is meer dan drie keer sneller geworden dan handmatig lassen. En de laskwaliteit is constant hoog. We zijn niet alleen trots op de robot, maar vooral ook op onze slimme medewerkers eromheen. Dit jaar nog, gaan we de robotinstallatie ombouwen zodat hij complete roeren kan gaan lassen. Een primeur!


Een ander hoogtepunt is de definitieve doorbraak van het Easyflow® roersysteem. Het gunstige effect heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Hier kan geen schipper of scheepsbouwer meer omheen. Een van onze scheepsliften is momenteel grotendeels in gebruik voor de ombouw naar Easyflow.


Ook in de wereld van de superjachtbouw zijn we inmiddels één van de grotere spelers. Voor veel mensen wellicht minder bekend dat wij dit doen maar we geven hier minder ruchtbaarheid aan. Dit komt doordat vele klanten in deze markt anoniem willen blijven.

Ons zelf ontwikkelde jachtroer is super gestroomlijnd en strak, heeft een afneembare roerkoning maar dan zonder de gebruikelijke flenzen en bouten. De jachtbouw is ervoor gevallen.


Het roer is gebouwd voor hoge snelheden en geeft ieder jacht een grote souplesse mee. We leveren ze vaak in combinatie met onze frequentiegeregelde stuurmachines. De systemen worden bij ons op de testbank getest en werkend afgenomen door klasse.

Welke koers varen jullie zelf?

We willen niet de grootste zijn maar wel de beste. Natuurlijk staan onze producten en service altijd op nummer 1. Maar we kijken ook naar verbetering van onze interne processen en computersystemen. We willen er gewoon altijd zijn voor de klant, in elk economisch getij, zoals we dat al meer dan tachtig jaar doen. De Waal wil vooraanstaand blijven in de wereld van manoeuvreren en op dat gebied alle producten leveren die mogelijk zijn. ‘Wie stil blijft zitten, schrijft geen geschiedenis’, is één van onze motto’s. De Waal blijft dan ook continu in beweging om op die manier bij te dragen aan een duurzame, maritieme transportwereld.