Chemicaliëntanker mts Spera verlaat Werkendamse Waalkade

Een mooi project noemt projectleider Cees Verheij van De Waal het; op 11 maart ging het mts Spera de lift in bij De Waal en op 18 juni was de succesvolle proefvaart in Willemstad. De chemicaliëntanker is gebouwd in opdracht Euromaritime Shipbuilding BV. Naast de inbouw van twee Easyflow roeren en een Stuwa schroefasinstallatie inclusief de bekende De Waal-seals, is het schip aan de Waalkade, compleet afgebouwd in goede samenwerking met alle onderaannemers. “Dit was voor mij een hele leuke afbouw om te begeleiden. De kapitein, Nico van de Geer, en Marcel Roodhart van Euromaritime Shipbuilding hebben zoveel kennis en ervaring. Na zoveel jaar ervaring heb ik nog nieuwe dingen van hen geleerd”, vertelt Cees Verheij.

Ontzorgen, dat is één van de belangrijkste taken die Cees heeft zodra een project bij De Waal is aangenomen. “Ik ontzorg de klant en ben het eerste aanspreekpunt. Ik begeleid de bouwvergaderingen en als er vragen zijn, ben ik er om deze te beantwoorden. Ik overleg met de schippers en onderaannemers en met elkaar zoeken we een oplossing als er problemen zijn.” Het m.t.s. Spera (110 x 13,5) heeft elf tanks aan boord en is gespecialiseerd in bijzondere ladingsoorten.

De tanks zijn geschikt voor chemicaliën en alles wat vloeibaar is. Het casco is afkomstig uit Tsjechië en het vaargebied is Rijn en ARA. “Er zit een ketel in die de vloeistof verwarmt waardoor deze makkelijk te transporteren is. Aan boord krioelt het werkelijk van de leidingen, die allemaal geïsoleerd zijn. De restlading kan heel goed verwijderd worden en is dus minimaal”, vertelt Cees enthousiast.

Goede samenwerking

Cees prijst de technische kennis van Marcel Roodhart, die gespecialiseerd is in de complete afbouw van dergelijke schepen. “Hij weet exact wat er speelt in de tankvaart. Hij is zo’n beetje de nestor van iedereen hier en heeft overal een oplossing voor.” Ook Nico van de Geer beschikt volgens Cees over veel kennis. Hij was ook erg betrokken bij dit project en elke dag aanwezig. “Dat is heel fijn”.

“Een mooie
afbouw om te begeleiden”

Cees Verheij, projectleider De Waal BV

De projectleider is tevens goed te spreken over de samenwerking met alle onderaannemers. Zo heeft Oonincx Scheepsonderhoud B.V. al het leidingwerk in de machinekamer gedaan en het vele ijzerwerk aan boord. Het leidingwerk op het dek is geheel uitgevoerd door De Jong's Pijpleidingfabriek B.V.

De elektra verzorgde A. Rullens Installatiebedrijf. “Dat is enorm veel werk op tankers”, aldus Cees. De Leeuw & van Vugt Luxe Interieurbouw BV deed al het timmerwerk aan boord.

Jarenlang contact

De Waal heeft al zo’n dertig jaar goed contact met Marcel van Euromaritime Shipbuilding “en dat hopen we nog lang vol te houden”, zegt Cees. Op 13 juni heeft het mts Spera een succesvolle technische proefvaart gehad en op 18 juni vond de officiële proefvaart plaats in Willemstad. Cees: “Op 2 juli wordt de eerste vracht al vervoerd”.

Wil je meer weten over alle mogelijkheden bij De Waal?