Womens Talk


Werken bij De Roeiers...
Rotterdamser dan dit kan
haast niet.

Foto: Denise Enriquez

In deze editie van Womens Talk gaan we in gesprek met Manuela Frerichs, 52 jaar en werkzaam als Bestuurssecretaresse bij KRVE.

Zij vertelt ons meer over haar dagelijkse uitdagingen en haar passie voor de haven.

Foto: Denise Enriquez

Wat kun je ons vertellen over je loopbaan?

Als 19 jarige ben ik mijn loopbaan gestart bij North Sea Ferries. Later is dit P&O geworden. Van de afdeling Hotel Services ben ik opgeklommen tot PR Manager. Het was een ontzettend leuke en leerzame tijd waarin ik ondertussen ook mijn HBO PR & Marketing heb afgerond.


De haven is voor mij van kinds af aan al een bekende omgeving. Mijn vader heeft namelijk een bedrijf in de meet- en regeltechniek voor de scheepvaart gehad. Ik groeide daardoor op met liefde voor de Rotterdamse haven en de scheepvaart.


Sinds vier jaar werk ik bij de Roeiers, de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht. Rotterdamser dan dit kan haast niet. Het is een prachtig bedrijf dat al bijna 125 jaar bestaat.

Ik werk voornamelijk voor de voorzitter van de KRVE, Erik de Neef. Daarnaast ben ik samen met mijn collega Denise verantwoordelijk voor de communicatie en PR.

Welke uitdagingen kom je tegen in je huidige functie?

De KRVE is een échte mannenwereld. In totaal werken er 400 mannen en maar 13 vrouwen. Mijn functie was geheel nieuw. Voor mij was dit een geweldige kans want hierdoor kon ik deze functie naar eigen inzicht invullen. Voor sommige collega’s was dit wel even wennen want onbekend maakt onbemind.

Gelukkig zijn ze er ondertussen wel aan gewend en ben ik nu ook echt onderdeel van het team. De externe communicatie en PR meer structuur geven binnen de KRVE en de andere bedrijven is voor mij een doorlopende uitdaging. Deze ga ik zeker niet uit de weg, het maakt mijn baan juist zo veelzijdig.

Waar ben je het meest trots op?

Een paar jaar geleden is de KRVE 71 aangekocht om grote groepen te vervoeren in de haven van Rotterdam. Na een aantal maanden bleek de vraag enorm af te nemen. Binnen de KRVE kreeg ik de mogelijkheid om het schip KRVE 71 te herpositioneren als partyschip. Mijn ervaring die ik bij P&O had opgedaan kwam nu ook weer goed van pas! Uiteraard is een rondvaartboot een hele andere tak van sport binnen het vast- en losmaakwerk maar we hebben dit nooit als een probleem gezien. De boot is prachtig verbouwd, een enthousiaste groep roeiers konden worden aangesteld als schipper en een geweldige cateraar kwam aan boord; We konden al snel van start!


De KRVE 71 is geen standaard rondvaartboot. Tijdens de rondvaart bekijken we o.a. hoe onze mannen een klus klaren. Dichterbij de nautische dienstverleners kun je haast niet komen. Het concept wordt goed ontvangen door onze gasten. Onze gasten reageren enthousiast als ze van dichtbij mogen zien en ervaren hoe de zeeschepen vast- en los worden gemaakt.

Een unieke ervaring waarbij we onze gasten een stukje “Industrieel Toerisme” kunnen aanbieden. Ook onze relaties vinden steeds meer hun weg naar de KRVE 71. Ze maken hier graag gebruik van om samen met hun klanten de Rotterdamse havens te ontdekken.


Ik ben er trots op dat we binnen een relatief korte tijd veel vaartochten hebben georganiseerd en hierdoor ook een goede samenwerking met het SS Rotterdam hebben opgebouwd. Wij bieden onze gasten echt een unieke beleving op de Maas waarbij de catering van zeer hoog niveau is en ook nog volledig naar wens aan te passen is.

Met wie zou je nog een keer samen willen werken en waarom?

Naast mijn werk bij de KRVE, run ik samen, met mijn vriendin Annemiek Balm, het Brielse Sinterklaashuis in Brielle. Hier bieden wij een educatief programma aan voor basisschoolkinderen en ontvangen bezoekers in de leeftijd van 0 tot 100.

Foto: Raymond van Lammeren

'Door naar elkaar te luisteren en elkaar te respecteren overbruggen we meningsverschillen en komen we toch tot een goed resultaat.'


Manuela Frerichs

Foto: Denise Enriquez

Wij werken met team van 120 vrijwilligers aan dit een unieke concept. Jaarlijks ontvangen we ruim 7.000 bezoekers vanuit heel Nederland. Dit ‘werk’ heeft bij mij een enorme passie aangewakkerd voor kinderen daarom zou ik graag met Johnny de Mol en zijn Stichting Het Vergeten Kind willen samenwerken. Hij is voor mij een enorme inspiratiebron!

Wat spreekt jou het meeste aan in de maritieme sector?

De haven van Rotterdam is altijd in beweging. Innovaties en ontwikkelingen volgen elkaar snel op en de mogelijkheden zijn soms eindeloos.

Wie of wat inspireert jou en wat wil je onze lezers nog meegeven?

Naast Johnny de Mol zijn dat toch wel mijn collega’s. Zij inspireren mij op het gebied van samenwerking of bij het bespreken van nieuwe ideeën. Soms liggen de meningen redelijk ver uit elkaar maar iedereen is zich wel bewust van het grotere plaatje. Door naar elkaar te luisteren en elkaar te respecteren overbruggen we meningsverschillen en komen we toch tot een goed resultaat. Dit geeft mij veel energie!