The climate specialist

Doen waar je goed in bent. Dat is iets wat de mensen bij WindeX Engineering graag in de praktijk brengen. Tijdens de bouw van het mps Blue Rhapsody waren ze nauw betrokken en stonden ze , mede door het innovatieve scheepsontwerp, voor nieuwe uitdagingen. Wij gaan in gesprek met Niels Verschuur, projectleider bij WindeX Engineering.

Kun je iets meer vertellen over WindeX Engineering?

WindeX Engineering verzorgt grote en kleine projecten in klimaatbeheersing aan boord van schepen en in gebouwen. Wij kennen de specifieke product- en installatie-eisen die gesteld worden aan boord van binnenvaart- en zeeschepen, grote en kleinere plezierjachten goed en hebben al ruim 20 jaar ervaring in HVAC.

Wij verzorgen niet alleen de bouw maar ook de engineering en leveren hierbij de bijbehorende services.

Wat maakt WindeX Engineering uniek?

Wij beschikken over een goed geoutilleerde fabricageafdeling, uitstekende engineers, projectleiders en koelmonteurs. Samen zorgen wij ervoor dat er in vrijwel iedere ruimte een passende klimaatbeheersingsinstallatie te realiseren is. Doordat WindeX alle disciplines in eigen huis heeft, is er bovendien slechts één aanspreekpunt. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten snel met de juiste persoon in contact komen, dat we flexibel zijn en dat wij oplossingen kunnen bieden die passen bij de wensen van onze klanten. Dit is een prettige manier van werken en zo kunnen we onze klanten de service bieden die zij verdienen.

Wat zijn jullie werkzaamheden geweest aan boord van het mps Blue Rhapsody?

WindeX Engineering BV heeft als maritieme installateur het ontwerp en de gehele uitvoering verzorgd van het klimaatsysteem en de sanitaire installatie aan boord van het mps Blue Rhapsody. Hier ging heel wat aan vooraf. Het was een uitdagende klus waarbij we rekening moesten houden met specifieke zaken zoals de hoge plafonds, de grote glazen ramen en de gewenste akoestiek. Wanneer er 600 gasten aan boord stappen is het van groot belang dat er voldoende ventilatie is en dat het klimaatsysteem snel reageert op temperatuursveranderingen.

Mede hierdoor zijn er meerdere luchtbehandelingskasten per deck geïnstalleerd. De diverse koudwatermachines, warmtepompsystemen en olieketels zorgen ervoor dat het klimaat aangenaam is. Dankzij deze combinatie en door het gebruik van de restwarmte van de generator is er niet alleen een hybride maar ook bedrijfszekere klimaatinstallatie gerealiseerd. Naast de technische uitdaging hadden we ook een esthetische uitdaging aan te gaan. Zeker aan boord van zo’n mooi evenementenschip is het belangrijk dat de installaties in overeenstemming zijn met de rest van het interieur. In samenspraak met Teamco Shipyard zijn we deze uitdagingen aangegaan en we zijn dan ook trots op het resultaat.


Wij wensen Constant in Beweging en alle gasten aan boord van het mps Blue Rhapsody veel succes en een behouden vaart!

Wil je meer weten over WindeX Engineering BV?