JONG MARITIEM PROFESSIONAL


Mijn thuis in de binnenvaart

In deze editie spreken we in onze vaste rubriek 'Jong Maritiem Professional' met Mitchel de Leeuw, 23 jaar en werkzaam als voorman bij Scheepswerf en Machinefabriek 't Ambacht. Wij gaan met hem in gesprek over leren in de praktijk en zijn verdere ambities.

Wat kun je ons vertellen over jezelf?

Ik ben een geboren en getogen in Zwijndrecht en kom uit een écht ondernemersgezin. Een gezin waar een 'niet lullen maar poetsen' mentaliteit heerst. Dit en mijn voorkeur om te leren in de praktijk hebben ervoor gezorgd dat ik, direct na het afronden van mijn VMBO aan het Walburg College, aan de slag ben gegaan bij mijn vader op de werf. Naast mijn werk heb ik passie voor voetbal en speel ik al enige tijd bij VVGZ. Verder hou ik wel van een feestje of een rustige wandeling op z'n tijd. Af en toe ga ik nog wel eens naar de sportschool.

Wat is Scheepswerf en Machinefabriek 't Ambacht voor een bedrijf?

Scheepswerf en Machinefabriek 't Ambacht is een bedrijf met een rijke historie in de regio. Van oorsprong waren zij onder de naam Scheepswerf Jonker & Stans gespecialiseerd in het bouwen van sleepboten, binnenvaartschepen en zeeschepen. Hierdoor waren zij de grootste werf aan de Noord.

Om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden zijn ze zich later gaan specialiseren in reparatiewerkzaamheden maar uiteindelijk ging de werf in 1985 alsnog failliet. Mijn vader heeft de reparatieafdeling overgenomen en uitgebouwd tot wat het nu is; een reparatiewerf met een specialisme in het bouwen en verbouwen van Ro Ro schepen.


We werken met korte lijnen en zoeken samen met onze klanten naar de beste oplossing zonder hierbij hun budget uit het oog te verliezen.

Wat kun je ons vertellen over je werk?

In 2003 heb ik mijn VMBO diploma gehaald en ben ik zoals ik al zei direct fulltime aan de slag gegaan bij 't Ambacht. In het begin stelde dit niet zoveel voor. Het was vooral meekijken en opruimen. Ik moest net als ieder ander onderaan beginnen.

“Het is goed om naar anderen te luisteren maar sta achter je eigen visie”

Mitchel de Leeuw

Al snel kwam ik erachter dat diploma's toch wel handig zijn, zeker als ik mezelf verder wil ontwikkelen. Daarom ben ik naast mijn baan in de avonduren weer naar school gegaan. De eerste opleiding die ik ben gaan volgen was kraanmachinist. Daarna heb ik nog wat losse certificaten gehaald en cursussen gevolgd zoals VCA, heftruckcertificaat, hijsberekeningen, project managment maritieme techniek en risicomanagment projecten. Stuk voor stuk opleidingen die ik succesvol heb afgerond. Wat ik heb geleerd kan ik direct toepassen in de praktijk.


Onlangs heb ik de opleiding scheeps- en jachtbouwkunde (MBO niveau 4) afgerond. Ik ben van plan om in september te gaan starten met HBO Maritieme Techniek. Gelukkig heeft al dat leren me direct iets opgeleverd. Ongeveer een jaar geleden ben ik doorgegroeid van de functie kraanmachinist/ hellingmedewerker naar assistent bedrijfsleider.

Dagelijks assisteer ik onze bedrijfsleider en loop ik buiten op de werf rond als voorman. Ik ben er trots op dat ik in korte tijd zoveel geleerd heb.

Wie of wat inspireert jou en waar zou je over vijf jaar willen staan?

Mijn vader heeft mij laten zien dat je door middel van hard werken ook echt iets kan bereiken. Hij heeft hij van Scheepswerf en Machinefabriek 't Ambacht een mooi bedrijf gemaakt met een duidelijke visie.


Wat mijn ambities zijn? Dit is voor mij geen moeilijke vraag. Over vijf jaar wil ik doorgegroeid zijn naar bedrijfsleider en ook deel uitmaken van de directie.

Welke tip heb je voor onze lezers?

Mijn moeder zei altijd; ‘Mitch, je weet het zelf het beste. Het is goed om te luisteren naar adviezen van een ander, maar sta achter je eigen visie.’